Liikevaihdon tuloutus aiheuttaa usein hämmennystä. Tässä lyhyesti rautalankaa🧵
Perusperiaate on, että liikevaihto kirjataan siinä vaiheessa, kun tuote toimitetaan tai palvelu suoritetaan. Riippumatta rahaliikenteestä tai mahdollisista ennakkomaksuista.
SaaS-bisneksessä on huomiotava, liittyykö myytyihin lisensseihin velvoitetta myynnin jälkeen. Tyypillisesti softatuotteiden tarjoamiseen liittyy ylläpitovelvollisuus. Tällöin vuosilisenssi tuloutetaan liikevaihdoksi tasaisesti lisenssin voimassaoloajalle. Sisäisen laskennan selkeyttämiseksi kirjaukset kannattaa tehdä kuukausittain, mutta lakisääteisesti riittää, kun ne ovat oikein tilikausien välillä.
Esimerkkinä: 1.12.2023 myydään vuosilisenssi ajalle 1.12.2023-30.11.2024. Tästä kirjataan 1/12 vuoden 2023 liikevaihdoksi ja jäljelle jäävä 11/12 vuoden 2024 liikevaihdoksi.
Softalisenssien jälleenmyynnissä tilanne on toinen. Koska palvelun ylläpitämisestä vastaa softan toimittaja, voi jälleenmyyjä kirjata lisenssin kerralla liikevaihdoksi, vaikka voimassaoloaika ulottuisi tilikauden yli.
Projektibisneksessä tulee usein vastaan osatuloutusmenetelmä. Siinä liikevaihto kirjataan projektin valmiusasteen mukaisesti. Tämä edellyttää luotettavaa projektikohtaista katelaskentaa. Pitkäkestoisten projektien tulouttamiseen on kuitenkin kaksi vaihtoehtoa:
– osatuloutus valmiusasteen perusteella
– kertatuloutus projektin valmistuessa
Näitä molempia voi käyttää rinnakkain, vaikkapa siten että alle vuoden pituiset projektit kertatuloutetaan ja pidemmät osatuloutetaan. Tärkeintä on johdonmukaisuus.